Banana bread with dates

Desserts - June 26, 2021

Banana bread with dates

IMG-6544-2.jpg
I am so grateful, your're here! Have a look around at some of my favourite vegan recipes and stay a while
+
just some random numbers :)
ENGLISH VERSION: 

This Banana Bread has a crunchy golden crust and the most soft and fluffy inside. It doesn't have a strong flavor, yet it is just sweet enough, trough the dates. This banana bread is great for breakfast, brunch, a snack or dessert! 

Why you'll love this recipe:  

- It is only sweetened with Medjool dates and therefore has no added sugar
- It only needs a blender (e.g. Thermomix) 
- This recipe is made with healthy ingredients but tastes just as delicious as classic banana bread

Tips: 

- use very ripe bananas to achieve a more naturally sweet bread
- use Medjool dates! 
- check banana bread after 30 minutes already! Every oven is heating different. Mine took about 38minutes.
IMG-6535-2.jpg
DEUTSCHE VERSION: 

Dieses Bananenbrot hat eine knusprige, goldene Kruste und das weichste und fluffigste Innere. Es hat keinen starken Bananen Geschmack, ist aber trotzdem süß genug, durch die Datteln. Dieses Bananenbrot eignet sich hervorragend zum Frühstück, zum Brunch, als Snack oder als Dessert! 

Warum du dieses  Rezept lieben wirst:  

- Es ist nur mit Medjool-Datteln gesüßt und hat daher keinen zusätzlichen Zucker. 
- Es braucht nur einen Mixer (z.B. Thermomix) 
- Dieses Rezept ist mit gesunden Zutaten gemacht, schmeckt aber genauso lecker wie klassisches Bananenbrot

Tipps: 

- verwende sehr reife Bananen, um ein natürlich süßeres Brot zu erhalten
- verwende Medjool-Datteln! 
- Bananenbrot bereits nach 30 Minuten kontrollieren! Jeder Ofen heizt anders. Meiner hat etwa 38 Minuten gebraucht.


Banana bread with dates

Introducing my new fav banana bread with no added sugar :)



PREP:     10MIN
BAKE:     30-40MIN
TOTAL:   50MIN
IMG-6544-2.jpg
AUTHOR : XENIA
a.png
INGREDIENTS
  • 2 large bananas 
  • 175ml Oat milk
  • 170g dates 
  • 160g spelt flour
  • 200g cashews
  • 2 pinch of salt 
  • 1/2 TL baking powder
  • 1/2 TL baking soda
  • 1 TL cinnamon 
  • 1/2 TL vanila

INSTRUCTIONS
  1.  Preheat the oven to 180 degrees top/bottom heat.
  2.  In a blender, grind the 200g cashews for a few seconds. 
  3.  Pit 175g dates and blend with 175ml oat milk and 2 bananas in a  blender until everything is chopped and a creamy mixture is formed and pour this into a large bowl 
  4.  Add 160g spelt flour, 200g cashews (step 2) 2 pinches of salt, 1/2 TL baking powder, 1/2 TL baking soda, 1 TL cinnamon and 1/2 TL Vanilla. Mix the batter gently
  5. Then pour into a baking tin lined with baking paper or greased with coconut oil. 
  6. Put it for 30-40 Minutes into the oven. After it's done, let it cool of completely. 
IMG-6531-2.jpg

Bananabrot mit Datteln

Hier kommt mein neues Bananenbrot ohne Zuckerzusatz :)



PREP:     10MIN
BAKE:     30-40MIN
TOTAL:   50MIN
IMG-6544-2.jpg
AUTHOR : XENIA
aa.png
Zutaten:
  • 2 große Bananen 
  • 175ml Hafermilch
  • 175g Datteln
  • 200g Cashews
  • 160g Dinkelmehl
  • 2 kleine Prisen Salz
  • 1/2 TL Backpulver
  • 1/2TL Natron
  • 1 TL Zimt 
  • 1/2 TL Vanille


    ANLEITUNG
      1.  Heize den Backofen auf 180 Grad Ober-/Unterhitze vor.
      2.  Die 200g Cashews in einem Mixer einige Sekunden lang mahlen. 
      3. 175g Datteln entsteinen und mit 175ml Hafermilch und 2 Bananen im Mixer pürieren, bis alles zerkleinert ist und eine cremige Masse entsteht. Diese in eine große Schüssel geben 
      4. 160g Dinkelmehl, 200g Cashews (Schritt 2), 2 Prisen Salz, 1/2 TL Backpulver, 1/2 TL Natron, 1 TL Zimt und 1/2 TL Vanille hinzufügen. Den Teig vorsichtig verrühren
      5. Dann in eine mit Backpapier ausgelegte oder mit Kokosöl eingefettete Backform geben. 
      6. Zum Schluss das Bananenbrot für 30-40 Minuten in den Backofen geben. Nach dem Backen komplett abkühlen lassen.